Inför första vagnköpet

Jag får ofta frågor om vilken vagn som kan tänkas passa just deras behov. Det är en svår fråga att svara på. Alla har så olika önskemål och krav. Jag har en efter över 220 vagnar fortfarande ibland svårt att bestämma mig för vilken vagn som blir bra för oss, men försöker utgå från de behoven som faktiskt finns.

Viktigast är att tänka på hur den kommer att användas.
Åker man mycket bil? Eller mycket kommunalt? Bor man i villa eller lägenhet? Finns det hiss eller trappor?
Hurdan terräng ska vagnen rullas i? Bor man på landet, eller mer centralt?

* Duovagn eller kombi? – Vill man ha större liggdel, med separat sittdel? Eller kombivagn, där en hård alt. mjuklift placeras rakt i sittdelen? Det sistnämnda ger färre antal saker att förvara, men blir generellt tyngre under liggdelstiden. Duovagn kan även vara både med ergonomisk sittdel, och vanlig. Kombivagnen erbjuder enbart vanlig.
* Ergonomisk eller vanlig sittdel? – Nu är det en fråga som kommer lite längre fram i tiden, för sittdelen används inte direkt. Det här är också en smakfråga, för det är omöjligt i förväg att säga hur bebisen kommer att trivas i sittdelen, eller vagnen överlag. Jag brukar tycka att ergonomisk sittdel är smidigast för de små. Köper man till t.ex en Inovi L sittdyna, sitter de ombonat och bekvämt.
* Lufthjul eller punkteringsfria – Det här är en smaksak enligt mig. Beror helt på vad det är för typ av punkteringsfria, jag gillar inte sk. eva-hjul, även kända som grusätarhjul. Lufthjul är super, men då finns även punkteringsrisken. Många tillverkar nu även gummihjul, som även ger mer ”lufthjulskänsla”.
* Knäledat eller teleskopstyre – Även det här är en smaksak, vissa upplever att teleskopstyret är bättre för längre förare. Jag som är lite kortare i rocken gillar just teleskop. De kommer längre upp, men även längre ifrån vagnen. Då slår man inte i bromsen under promenaden. Knäledat styre viks uppåt, då hamnar man närmare. Men som sagt, lättast är att provköra och ta ordentliga kliv. Olika vagnar funkar olika för olika förare.
* Hus eller lägenhet – Hur bor man spelar in också. Bor man t.ex i lägenhet på tredje våningen utan hiss, och utan förråd. Då kanske man inte väljer tyngsta och största vagnen. Det blir otroligt jobbigt att ta sig in och ut då.
Även hurdant terräng man kör i är värt att tänka på. En perfekt allroundvagn enligt mig är t.ex Emmaljunga Super viking.

Smidigast är att ta sig iväg till en återförsäljare, där ni kan klämma på vagnarna, be en återförsäljare visa upp de. Både ihopfällda och visa upp olika funktionerna. Hos de flesta återförsäljarna kan man även få ta med sig vagnen ut till bilen, för att testa hur de ryms i bagaget. Har man hundbur, då försvinner mycket yta där bak.

Självklart spelar även designen in när man väljer vagn. Är ändå en item som kommer att användas i princip dagligen. Vill man ha en neutralare vagn, eller kanske en färgbomb? Det finns otroligt många design och färger att välja mellan, så kan lova att det finns en vagn där ute som tilltalar var och en. Värt även att gå igenom begagnatmarknaden inför köp, om man vill spara pengar på köpet. Annars brukar det finnas rabattkoder titt som tätt till olika butiker och webbhandel, så enligt mig är det alltid värt att googla inför köpet. De flesta butikerna erbjuder även prismatch, alt tex babyskydd eller babysitter på köpet.

Tipsar om perfekta gruppen för barnvagnsnördar, och blivande barnvagnsförare, på facebook – Barnvagnar! Där finner man allt som kan tänkas behöva veta, mycket nördinfo och massvis med bilder.

Lycka till med vagninköpet, och fråga jättegärna om ni fastnar på något eller inte riktigt kan bestämma er. Jag hjälper er om jag kan!

Här på bild, bugaboo donkey mono med liggdel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s